domingo, 23 de diciembre de 2007



Si voleu estar al dia!
Aquesta és la primera agenda literària de la ciutat de Barcelona. Per a saber que passa a Barcelona feu una ullada a la pàgina web: http://www.literata.cat/
A les llibreries també la trobareu en format de paper.
És gratuïta. Només s’han publicat tres números.

Conxa

lunes, 17 de diciembre de 2007

Art

Per aquells a qui us agrada l’art, aquí us deixo una adreça digna de ser tinguda en compte. Aquí es poden veure obres molt interessants, comprar-les o, simplement, utilitzar-les per enviar una postal d’alguna de les obres exposades.

L’adreça és www.artportic.com
No us ve de gust passejar-hi una mica?

Gemma Lloro

domingo, 9 de diciembre de 2007






Aquest és el títol de la novel·la que acabo de llegir. L’autor ens proposa una aventura original entre la ficció i la realitat on la veu narradora és la mort.
Ens situa a la Alemanya nazi, en un poble a prop de Munic.
Una història trista i dolça alhora on vas descobrint la tendresa de la infància i en contrapunt la duresa de la vida, amb el patiment d’una guerra, de les pors i de les sospites. Ens mostra les vides de diferents personatges i edats, que han de conviure amb situacions de violència i maltractament, de menyspreu a la vida humana, fet quotidià durant l’època del nazisme.
La mort, espectadora i narradora, sempre és a prop i espera el moment, que ja sap quin és, per a recollir les seves ànimes. Mai s’allunya dels personatges. Ella és el testimoni de tot el que passa.
La força de voluntat de la protagonista, una nena de 10 anys, per a aprendre a llegir a partir del robatori del seu primer llibre, després descobreix el plaer de la lectura i com sempre el desig de robar un nou llibre, per a aprendre noves paraules i viure a traves d’elles noves històries. La versatilitat de les paraules, el seu poder per a fer mal o ser un bàlsam per a un cor angoixat.
La protagonista mostra com es pot subsistir i estimar a base de paraules.
Els adults de la història són profunds i tendres i mostren respecte envers als altres. Tant petits com grans tenen molt clar que vol dir la paraula amistat.
El més trist és que situacions com aquestes van passat i encara continuen passant.

Conxa

domingo, 2 de diciembre de 2007

Literatura. Les mil cases del somni i del terror, Atiq Rahimi

De tant en tant m’encanta agafar llibres d’autors que no conec. Sovint, mentre cerco una nova lectura, em fixo amb portades que, per qualsevol motiu, em criden l’atenció. De la portada vaig al nom de l’autor i d’aquest, a la contraportada, per saber què és el que em puc trobar dins.
D’aquest llibre em va cridar l’atenció la seva portada sèpia. Un home d’esquena, assegut a terra, amb les crosses al costat, mirant d’altres que s’acosten pel desert... No en sabia res d’Atiq Rahimi i el vaig voler conèixer. Llegir la contraportada va ser definitiu.
I quina gran troballa!
És un llibre carregat de dolor. I d’amor.
Amb un començament que descol·loca i angoixa, no és fins ben bé la meitat del llibre que comences a veure el fil de la història.
De la mà d’una prosa poètica impecable, l’autor ens fa conèixer la cultura islàmica d’una forma diferent, fresca i natural. ¿Qui coneix els jinns, criatures invisibles que viuen entre els homes i no paren d’empipar-los? ¿O aquella creença popular que diu que quan dorms l’ànima se te’n va i no et pots llevar fins que torna al teu cos o corres el risc de morir?
L’autor t’endinsa en la realitat social afgana amb molta duresa i crueltat i de ben segur que no podia ser d’altra manera. Narrat en primera persona, en un moment de l’obra, el protagonista diu:“Els seus gemecs esquincen l’aire. Tot es barreja: el llot i l’orina, els gemecs i la respiració, les tenebres i el dolor, l’ofec i la terra. Sóc a la tomba” I més endavant…“ Sí, estic marejat. No és ni embriaguesa ni malestar: és el terror que em regira l’estómac”.
I mentre aquesta violència ens colpeja, Atiq Rahimi, dolçament, ens deixa anar frases com: “La dona recull el ble de cabells. La claror groga trenca la nit de la seva mirada”. O “Em pregunto quin misteri amaga aquest gest que m’imanta tant la mirada, em talla la respiració i aconsegueix allunyar de mi els dubtes i l’ansietat”.
Malgrat tot, l’autor té la sensibilitat necessària per escriure fragments que ens omplen d’esperança, un fil de tendresa davant de tanta desesperació. Malgrat tot, hi ha espai per la llum i pels records de tradicions i dies feliços.

Gemma Lloro

sábado, 17 de noviembre de 2007

Velocidades radiales en la nube cósmica zodiacal

Hasta ahora yo sentía verdadera admiración por Brian May, guitarrista de Queen, por sus dotes musicales, pero acabo de enterarme que el señor May está a punto de convertirse en doctor en Física. Brian May ha depositado, a los 60 años, su tesis sobre polvo estelar en la Universidad de Londres, tras completar la investigación en la isla española de La Palma (Canarias). De aprobarse su tesis, May recibiría su título de doctor en agosto de 2008, más de 30 años después de que se licenciara en Física por la Universidad de Londres y de que comenzara su doctorado en 1971. May estaba estudiando astrofísica en el Imperial College cuando se unió a Freddie Mercury y al batería Roger Taylor en 1970 para formar la banda de rock Queen. El guitarrista abandonó la investigación de su tesis al crecer el éxito de su grupo.
Además, Brian May ha sacado como coautor un libro que se titula “Bang: una historia completa del universo”
Como estudiante antediluviano de Física que soy, reconozco el mérito del músico y su empeño. Es para mí un ejemplo de perseverancia y de que nunca es tarde para conseguir aquello que siempre has soñado.

Enrique

domingo, 11 de noviembre de 2007

UN LLIBRE PER RECOMENAR

VALORS PER A LA CONVIVÈNCIA
TEXT: ESTEVE PUJOL
IL·LUSTRACIÓ: INÈS LUZ GONZÁLEZ
EDITORIAL: PARRAMÓN

L'autor fa una introducció del llibre recordant que: "l'ésser humà és social per naturalesa i necessita els altres des del seu naixement i fins el final de la seva vida. Els éssers socials no són complets si els falta la relació amb els altres; la seva dimensió grupal és bàsica per desenvolupar-se de manera completa i harmònica".
La finalitat de les 192 pàgines del llibre, és inculcar i promoure l'educació dels valors individuals i col·lectius, tant des de casa com des de l'escola. Ho fa amb una definició clara i amena de cada valor, suggereix com explicar-ho als fills i filles, cita frases cèlebres i refranys relatius del valor que es treballa, i l'acaba d'arrodonir amb una narració adient i amb propostes d'activitats.
Cada pàgina està il·lustrada amb dibuixos divertits i significatius.
Són vint els valors que exposa; des del respecte, fins la pau, la justícia, la generositat... Tots estan encaminats perquè la convivència i la relació entre nosaltres sigui enriquidora i satisfactòria, en definitiva, perquè aprenguem a ser més bones persones.

Elena Bigas

dissabte

Hola, DIODAT!
Va ser encantador, com sempre, compartir amb vosaltres l'esmorzar de dissabte.
Sílvia, molt bonic i molt cert el teu escrit sobre el mercat de Sant Antoni.
Xavi, com va anar el teatre? (El Xavi i jo ens vam veure a la tarda a Sant Andreu).
Jo ahir vaig veure dues pelis: Cassandra's Dream. Em va agradar. No és Macht Point, però es deixa veure. I Leones por Corderos. Crec que és una bona peli, molt i molt actual i crítica, però alhora assumint responsabilitats. A mi, però, em va costar de seguir, perquè no sobra ni una paraula ni un instant de pel.lícula i queda tot molt comprimit i dens. Us la recomano.
MIDÚ

domingo, 28 de octubre de 2007

Diumenge al barri


És Diumenge al migdia, acabo de tornar del mercat de llibres vells de Sant Antoni. El tinc ben a prop de casa i mai baixo a passejar-hi. Sempre tinc mandra el diumenge al matí. És el de sempre, si no el tingués al costat aniria expressament a visitar-lo. Avui feia un matí esplendit i donava gust passejar pel barri.
Des de que tinc la càmera digital fer fotografies s’ha convertit en un vici i ha resultat ser una bona excusa per visitar el mercat. Segur que amb els anys ha canviat, però hi ha instants que sembla que quedin suspesos en el temps i si els veiéssim en color sèpia podriem dir que són records d’altres èpoques.

Sílvia

miércoles, 17 de octubre de 2007

EL CEL

Un parell d’anys més tard va morir la germana Dolors, de l’escola dels nens. Ho varen explicar a casa, trasbalsats. Era una germana molt gran i molt estimada pels nens i les nenes. Vivia a l’escola, els passava a veure de tant en tant i, cada Nadal, els ensenyava poemes.

La Txell va passar força pena i la recordava sovint.

Va ser un nou motiu per haver-nos d’enfrontar una altra vegada amb el tema.

Però ara la Txell no verbalitzava cap mena de por; no pensava gens en la seva, de mort. Enyorava la germana Dolors i volia tornar-la a veure.

- Saps on és ara la germana Dolors, mama?

- Al cel –va respondre el Gerard.

- Però, on del cel?

Ni el Gerard ni jo no ho sabíem. Però ella sí. Quan ens va aclarir el dubte estava radiant. Li encantava saber el que els altres no sabíem, sobretot el Tete, que era el nostre Setciències.

- Doncs als núvols, viuen! Es fan casetes de núvols!

El Gerard em va mirar com dient: La pobra, quins disbarats de dir! Però la va contradir amb paciència.

- Però, Txell, no veus que això és impossible?

Em vaig preparar per a un discurs metafísic sobre les ànimes, o una negació rotunda de la seva existència. El Gerard tenia només vuit anys, però no se sabia mai el que podia conèixer sobre els temes més diversos.

- No veus que quan plouria tots els morts ens caurien pel cap?

Havia sobrevalorat els coneixements del meu fill i se’m va escapar una riallada. Jo reia del Gerard. El Gerard reia de la Txell. I la Txell es va enfurismar una mica.

Just en aquell moment érem al carrer de casa. La meva filla va fer una ullada dissimulada al seu voltant. Vaig endevinar que s’estava imaginant l’escena d’un dia plujós amb el terra ple de morts, i que pensava que no podia ser, però li costava donar el braç a torçar.

El Gerard encara va insistir:

- Que t’ho dic de veritat, Txell. Que s’han de posar en un altre lloc, però als núvols no pot ser. Quan estudiïs el cicle de l’aigua ho entendràs millor.

Silenci.

L’home de ciència havia guanyat. La seva germana tenia feina a elaborar una nova teoria sobre el confort dels difunts a l’altra vida.

No massa temps després vaig poder comprovar, però, que les casetes de núvols seguien essent ideals per a ella.

miércoles, 10 de octubre de 2007

TXELL (NOVES PÀGINES)

El record més clar del moment en què el cirurgià ens va dir que la Txell es moria, va ser que el Joan desapareixia del meu costat i que el seu cap colpejava la paret. Instants després tot es va emplenar d’incomprensió. De sorpresa. De negació. D’horror.

Després d’hores sense informació sobre l’estat de la nena, cosa que, en principi volia dir que tot seguia més o menys bé, el metge va aparèixer i ens va fer passar a un despatx minúscul. Els nostres germans, Mercè i Manuel, van entrar amb el Joan i amb mi. Fora restaven expectants una quinzena de familiars i amics.

Dins a penes cabíem nosaltres quatre i el metge. Ell es protegí darrera de la taula. Nosaltres miràvem d’encabir-nos, dempeus, en un espai minúscul.

- Francament, no hi veig esperança.

Recordo el cop del Joan, les mirades dels meus germans, uns primers instants de silenci, dens i asfixiant. El to havia estat tallant. Es diria que ens renyava. De cop un seguit de paraules inconnexes que els altres pronunciaven: crits de sorpresa i indignació, retrets al cirurgià, imploració d’una paraula d’alè. I per damunt de tot, les paraules d’ell:

- Ahir no vaig dinar ni sopar per operar la nena, i ara resulta que sóc el dolent de la pel·lícula.

Em va semblar que algú li trencaria la cara. I també que no m’importava gens. Vaig sortir del despatx sense badar boca. Fora, l’interrogant dels qui esperaven.

- S’està morint.

martes, 25 de septiembre de 2007

TXELL

Noies, nois, he tronat a escriure el llibre de la Txell. També us ho explico en un mail.

Un petó radiant!!!

MIDÚ

sábado, 1 de septiembre de 2007

Literatura. Mujeres de ojos grandes.

Quin gust poder dedicar part de les vacances al plaer de la lectura. I és que quan més llegeixes més vols llegir. De sobte et veus submergit en un món de fantasies i de realitats que et relaxen o et posen en guàrdia, però que, en qualsevol cas, t’empenyen a desitjar llegir un altre llibre tant o més bo que el que acabes de llegir. Quan començo una nova lectura després d’haver acabat una que m’ha agradat molt, sento una estranya sensació, com si al començar-ne una altra, estigués traint el bon record d’aquella història anterior, com si estigués traint el seu autor. Sé que és una bajanada, que no existeix aquest tipus de traïció i, en canvi, aquesta sensació m’empeny a deixar un temps més o menys llarg entre les dues lectures que em permeti gaudir amb delit dels últims regalims saborosos del llibre anterior.
Això no em passa quan el llibre no m’ha remogut per dins; ben al contrari, en aquest cas és una prioritat començar-ne un altre.
Mujeres de ojos grandes, de l’escriptora mexicana Ángeles Mastretta, és un llibre preciós que m’ha deixat aquell regust en el qual cal detenir-se abans d’iniciar la lectura d’un altre, per poder experimentar el màxim de sensacions.
És un llibre ple de força, un cant a la dona, a la seva animositat i saviesa.
El llibre va néixer amb la malaltia de la filla de l’autora que va caure en coma; ella, com una forma de fer-li arribar que pagava la pena lluitar per la vida, li va voler explicar com havien viscut les seves avantpassades, amb l’esperança de que això l’ajudaria a viure. De fet, l’últim relat explica aquest fet.
Les històries estan teixides sempre al voltant d’una “tia” (tia Jose Rivadeneira tuvo una hija…). Aquestes “tias” creades per Angeles Mastretta, surten de l’ordre establert, lluiten i segueixen endavant per molts entrebancs que trobin, són dones que no se senten culpables ni inferiors i que, de formes molt diferents, saben lluitar per la seva llibertat. Són dones fortes que saben buscar el seu camí.
Les diferents històries de dones són petits contes que poden ser llegits independentment un de l’altre, i la suma de totes elles impregna el llibre d’aquest aire especial i únic, dotant-lo d’un contingut que traspua sensibilitat i energia.

Gemma Lloro, setembre de 2007

lunes, 27 de agosto de 2007

Possibilitats de publicar

Fa un parell de dies vaig descobrir al diari una pàgina web que permet publicar els escrits d'autors aficionats. Té una versió en català i una en castellà. Organitza concursos en diferents categories amb premis en metàlic força interessants i la possibilitat de publicar en paper l'obra guanyadora.

Permet que la gent llegeixi el que escrius i et doni la seva opinió. Les opinions espanten una mica però d'això se n'aprèn.

http://www.joescric.com/ // http://www.yoescribo.com/



Sílvia.

Recomanacions

Estic acabant de llegir La mujer justa de Sándor Márai . Possiblement conegueu l'autor per què ja fa temps que van començar a reeditar la seva obra. Però per si de cas us en faig cinc cèntims. Sándor Márai és un escriptor hungarès nascut al 1.900 i que es va suïcidar al 1989. La seva obra, com en altres casos, va romandre oblidada durant força temps. L'any 1.999 l'editorial Salamandra va recuperar El último encuentro que es va convertir en poc temps en èxit i va permetre seguir publicant l'obra d'aquest autor que fins aquell moment era un desconegut pel gran públic.

En els llibres de Márai es parla dels sentiments de les persones que conformen la història, però aquesta és poc rellevant, és més aviat una excusa que permet reflexionar l'autor sobre temes que el preocupen, sobre el comportament humà. Els llibres es converteixen, en molts casos, en llargs monòlegs que obliguen a llegir poc a poc per poder pensar el que es llegeix. Són llibres per rellegir, per aprendre i també gaudir de la qualitat literària d'un escriptor que, si bé alguns cops reflecteix una societat que ja no és la nostra, aconsegueix transmetre l'emoció i la complicitat d'aquells que s'atreveixen a fer-se preguntes.


Sílvia.

lunes, 20 de agosto de 2007

Regals

Per mi, un regal és allò inesperat, capaç d'emocionar o provocar un somriure. Evidentment aquesta definició no es refereix únicament a objectes, si ens fixem, hi ha multitud de coses que podem considerar regals.

Us vaig dir que durant la meva estada a París en vaig tenir un parell, el primer durant un passeig pels jardins de Luxemburg. El matí era fresc i clar, els jardins lluïen nets i plens de color, també de gent que aprofitava el bon temps per prendre el sol i sobretot per llegir. Vaig començar a sentir música, no sabia d'on venia, finalment després de caminar una mica vaig veure una petita glorieta enmig d'un munt d'arbres, hi havia una orquestra formada per gent molt jove que interpretava des de música clàssica als beatles. Era ple de gent escoltant. Vaig seure i em vaig deixar emportar per la música. Un plaer inesperat. Un regal.


Al tornar cap a Barcelona, des del tren, una posta de sol va ser el regal que París em va oferir com a despedida.
Sílvia.


miércoles, 15 de agosto de 2007

És possible un altre turisme?


Sempre he defensat la figura del turista enfront dels snobs que consideren que només valoren el que veuen, els viatgers que visiten llocs impossibles o gaudeixen de la possibilitat de disposar de molt temps, o d'un temps que no necessariament coincideix amb el de la gran majoria.
Però en veure a gran escala el que anomenaria turisme de col·lecció, aquest tan criticat, el de si avui és dimarts això és París. Reivindico el turista conscient de la seva situació i les seves limitacions, però capaç de perdre's per petits carrers on no hi ha altres turistes. El turista amb ganes de seure a un cafè i deixar passar el temps observant el dia a dia, prenent el pols d'una ciutat nova, si més no diferent a la pròpia.
Sílvia

L'art com a souvenir


Què passa amb l'emoció que tota obra d'art pot produir en l'espectador quan està envoltada de gent fent-se fotografies per constatar que han vist l'obra en qüestió?.


Del Louvre només es poden visitar aquelles sales que la gran majoria no considera inportants. En aquestes encara es conserva el silenci que trobo imprescindible per transportar l'esperit a altres èpoques, altres sensibilitats.


Impossible gaudir de l'armonia de la Venus de Milo quan la gent fa cua per fotografiar-se davant. Quan es considera la Mona Lisa un record de l'estada a París. Quan el que importa és demostrar que has passat per aquí.
Sílvia

martes, 14 de agosto de 2007

Inspiració Literària


Sílvia

Llibreries i llibres.

Les llibreries és el que més em va sobtar de París, en vaig veure moltíssimes . Agradables establiments on les prestatgeries de fusta guarden la memòria de tots els llibres que per elles han passat.

Llibreries de vell situades en els antics "passages" del S.XIX. que fan única l'experiència de passejar-hi i poder gaudir dels plaers tranquils.

A tots els barris se'n poden trobar de diverses i variades, amb l'encant que tenen les petites botigues especialitzades on el venedor pot arribar a ser un amic.


Intento recordar les llibreries de Barcelona i em costa situar-les. Les grans superfícies sembla que s'ho emportin tot, fins i tot l'encant.


La conseqüència de tanta llibreria és una considerable quantitat de lectors als parcs, jardins, el metro... . Aprofitant el bon temps la gent ocupa els espais públics de la ciutat i és difícil trobar un seient per poder llegir.. Torno a pensar en Barcelona, alguns cops vaig a llegir al parc i només trobo avis passejant. Penso que potser com tenim tan bon temps sempre, la gent no s'emociona amb el sol i pot llegir a casa, no té necessitat de sortir . Potser soc massa optimista i la realitat és ben diferent.
Sílvia






jueves, 9 de agosto de 2007

Sorpresa!

Abans d'ahir vaig arribar de París. Una setmana ben aprofitada amb unes quantes sensacions que us aniré explicant poc a poc. La sorpresa ha estat veure el meu mini relat publicat al Periodico del dia 8. Ha estat un regal inesperat que va fer el dia més rodó. També us en parlaré d'aquests regals, a París n'he tingut dos i a Barcelona també apareixen de tant en tant. Si sabem observar i apreciar el que ens envolta segur que podem trobar regals que ens millorin el dia.

Sílvia

viernes, 27 de julio de 2007

I ARA ... QUÈ !

Per fi ho he aconseguit, fins i tot m'han sobrat espais. Aquest és el microrelat pel concurs del diari. És una versió molt reduïda d'una història més llarga que vaig escriure ja fa un temps.

I ARA ... QUÈ !

Fins que no la va veure enmig de totes les andròmines que tenia al terrat, no recordà que encara era a casa. Ràpidament va recuperar la capsa preguntant-se que diria en cas que algú de la família se n’assebentés.

Havia de prendre alguna determinació. El millor era trobar un amagatall a la vista de tothom. Després de molt pensar decidí regalar-li a la seva dona un jardí zen. Barrejat amb la sorra combinaria a la perfecció amb la modernitat de la nova casa.

Després de cinc anys, cap explicació seria prou convincent per justificar el fet que s’havia oblidat les cendres del seu pare al terrat.

Sílvia Oriol. 27-07-07

jueves, 26 de julio de 2007

Sempre m'ha resultat més fàcil escriure relats curts que històries llargues, però estic començant a dubtar de les meves capacitats.

Vaig descobrir amb alegria un concurs de microrelats organitzat pel periodico de catalunya. Es tracta de relats relacionats amb notícies publicades i que no poden tenir més de 600 espais.
Fantàstic!, tinc la notícia, tinc el relat escrit, solament he d'adaptar-lo a les característiques del concurs.

Ja he arreglat el meu escrit tres cops i encara és massa llarg. 600 espais és poquíssim text i resulta realment difícil articular una història, expressar alguna idea amb un regust literari.

Ho seguiré intentant. M'agradaria veure el méu escrit publicat al diari, no necessito que em donin el premi. Ja us diré si finalment ho aconsegueixo.

Sílvia

miércoles, 11 de julio de 2007

Aquest blog forma part d'un conjunt de regals i felicitacions que ens vam fer en el nostre cinquè aniversari com a grup. Esperem que sigui una eina dinàmica que ens permeti coneixer opinions i expressar les nostres, parlar de llibres i pel·lícules, compartir il·lusions i dubtes.

Gràcies per aquest regal, Gemma. Feia temps que pensava en la possibilitat de tenir un blog però mai m'hi posava. Com sempre, has estat tu amb la teva empenta que em fas avançar un pas més.

Sílvia

lunes, 2 de julio de 2007

Ella



Asseguda al pedrís, la nena pensa en el seus amics. Quan arribaran i es posaran a jugar a fet i amagar, a la corda o córrer sense parar. Se sent feliç, té sort. Nens i nenes amb qui compartir les trapelleries, les il·lusions i tot.

Asseguda al pedrís, la jove pensa en els seus amics. Quan arribaran per anar de festa i com l’ajudaran a superar l’amor abandonat. Se sent desesperada i incompresa, lletja i desafortunada; però sap que algú l’empara.

Asseguda al pedrís, la dona pensa en els seus amics. En aquells que la recolzen quan la tristor l’amara i que li donen forces quan sembla que tot s’escapa. Se sent abatuda ara, però també forta i animada.

Asseguda al pedrís, l’àvia recorda. Els amics que sempre van estar i amb els que va poder comptar, amb els que va riure i amb els que va plorar. Se sent emocionada perquè sap, que l’àngel que desprenia la va mimar i va atreure per ella el millor que va trobar.

Ara se sent feliç, segura, afortunada i, gaudint dels records, pensa que tant de bo tothom pugui, com ella, comptar a milions els amics que, de debò, la van estimar mentre eren al seu costat.


Gemma Lloro, juny de 2007